tisdag 25 november 2014

En oförberedd regering har upptäckt krisen i sociala barnavården

I ett samtal med bland andra barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér i Gomorron Sverige avslöjas hur oförberedd den S-ledda regeringen är på frågan om krisen i socialtjänsten och främst den sociala barnavården. Tyvärr har andra frågor prioriterats under lång tid av S och andra partier. De mest utsatta barnen har ingen röst i en cynisk politik för att i val vinna medelklassen. Nu ska "samordnaren" som förra regeringen utsåg "prata med kommunerna". Men vad vill regeringen i frågan??

Den förra regeringen gillade samordnare som skulle prata med kommunerna när den inte ville störa den "heliga" kommunala självstyrelsen. Förutom samordnare för sociala barnavården tillsattes bland annat en hemlöshetssamordnare. Men vad kom ut av detta, en rapport, hyggligt redigerad, lite annorlunda än en SOU. Men praktiken lokalt, påverkades den? Knappast.

I Vanvårdsutredningen visade jag bland annat att det var just kommunerna som hade övergivit barnen. Genom dålig uppföljning, bristfällig tillsyn och intresset att mer skydda sig själva och sitt rykte möjliggjorde kommunerna övergrepp och försummelse. Nu hänvisar en minister (för vilken gång i ordningen?) till kommunerna och deras ansvar. Ansvaret har varit kommunalt i många generationer. Kommunernas företrädare lovade vid upprättelseceremonin för de vanvårdade att göra "allt vad som står i vår makt" för att detta inte ska upprepas. Det har gått tre år sedan dess och många har glömt eller inte ens uppmärksammat löftet.

Det behövs något annat från regeringen än en naiv tro på kommunernas goda vilja. Men regeringen står tomhänt i frågan. Alla som är hyggligt insatta ser det. Men är det ännu värre? Socialtjänsten har sällan stått på dagordningen nationellt. Är regeringens brist på analys och handlingskraft ett uttryck för ett genuint ointresse att påverka strukturer och prioriteringar som skulle förbättra situationen? Det rör ju samhällets mest utsatta och försvarslösa barn som inte har några starka röster. De får sällan uppmärksamhet, annat än av enstaka larmrapporter i media. Så har det varit historiskt, så verkar det vara idag. Så var det också i årets valrörelse.

Här finns länken till samtalet:

http://www.svtplay.se/klipp/2493950/anmalningar-om-utsatta-barn-slarvas-bort 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar