onsdag 13 april 2011

Sista intervjun i vanvårdsutredningen

I dag, den 13 april 2011, gjordes den sista intervjun i Utredningen om vanvård i den sociala barnavården. Den första gjordes i november 2006. När anmälningstiden till intervju gick ut den 1 mars 2009 hade mer än tusen personer anmält sig. Antalet intervjuade blev långt fler än vad den som skrev underlaget till regeringens direktiv till utredningen kunde föreställa sig för fem år sedan.

Det blev inte tusen personer som kom att intervjuas utan drygt niohundra. Anledningen är att några ångrade sig efter anmälan, en del tillhörde inte målgruppen, en del dök inte upp när intervjuarna satt redo och några avled i väntan på intervju.

Nu återstår arbetet med att dokumentera den vanvård de intervjuade berättat om, analysera innehållet i intervjuerna och skriva en slutrapport som ska vara klar senast den 30 september. Det är ett helt unikt material, till innehåll och omfång som utredningen samlat ihop. Det beskriver ett mörkt kapitel i svensk barnavård och förhoppningsvis kommer de berättelser som de drabbade lämnat bidra till att övergrepp och försummelser kan minimeras i framtiden. Då handlar det om att prioritera säkerheten för samhällsvårdade barn.

2 kommentarer:

 1. Ni alla gör ett otroligt bra jobb! Proffsigt och med kunskap.
  Det är dock helt otroligt att så många som niohundra har varit så pass starka att
  Man valt att våga. För det är många jag vet som INTE vågade på grund av personliga orsaker. Men jag hoppas att det inte blir fler gånger!
  Vad vore "vi" om det inte fanns personer som brinner för denna frågan--
  Många vänliga hälsningar// "325"

  SvaraRadera
 2. Tack för kommentaren och de berömmande orden. Jag ska förmedla dem till mina medarbetare./Göran J

  SvaraRadera