onsdag 13 juli 2011

Med båt till Göteborg

Förväntningarna på årets båtsommar var höga. Göta kanal från Mem till Sjötorp och sedan via Vänern och Göta älv till Västkusten var planen. Så blev det också. Nu ligger vi efter två veckor i gästhamnen Lilla bommen, Göteborg. Förra sommaren låg vi efter två semesterdagar på grund i Gryts skärgård. Jämförelsen är till årets fördel.

Men vad finns det för erfarenheter att dela med dem som inte seglat på det s.k. skilsmässodiket?

För det första; det är inte särskilt svårt att slussa om du förberett dig genom att läsa exempelvis Göta kanals egen Skepparguide. Gör som det står där, skaffa två ca 12 m långa, lätta linor (skotlinor) och ta det lite lugnt så går det bra. Uppförslussning kräver lite mer, medan man lugnt och sakta sjunker i nedförslussningen.

För det andra; Göta kanalbolaget kan ta betalt. Det kostade oss 8 150 kr för en biljett som gör att vi kan gå tillbaka samma väg. För det får man gästhamnar med varierande kvalité. Det fanns sällan el och vatten tillgängligt vid alla platser. Till de bättre hamnarna räknar vi Berg, Söderköping, Vassbacken och Sjötorp.

Sämst var nog Motala där kanalbolagets huvudkontor ligger. Det fanns inte vatten tillgängligt på de slitna bryggorna och elplatserna var få. Brist på el gäller fler hamnar men vatten saknades bara i Motala. Där skulle man göra loss båten och flytta den till en särskild kaj för att fylla vatten. Vem gör det, med risk för att någon annan tar platsen när man är borta? Riktigt dåligt.

För det tredje; ta tid på dig och prioritera tiden i Göta kanal och Vänern med dess skärgård. Det finns många pittoreska små orter längs vägen att stanna till vid. Och Vänern med skärgården runt Kållandsö och Läckö är definitivt värd mer tid än vi gav den.

För det fjärde; avstå från Göta älv om du inte absolut ska till Västkusten också. Efter slussarna i Trollhättan är det en rätt trist resa längs en stor älv där de ansvariga inte gjort ett dyft för att ge turisterna skäl till att stanna efter vägen. Nej, det är bara en transportled anpassad till stora fartyg och omgiven av övergivna sjabbiga skjul som påminner om en annan tid, en tid när industrin levde längs älven. Jag tror att vi mötte tre (!) fritidsbåtar på hela resan på älven.

Men sen kommer man till Göteborg och då öppnar sig en annan värld. Där är vi nu. Det är häftigt att ligga i en gästhamn centralt i en storstad. Så nu kureras lappsjukan som man drabbades av längs Göta älv.