torsdag 20 september 2012

Fosterbarnens ö - Gålö

Johanna Sköld, fil.dr. i ekonomisk historia, arbetade tillsammans med mig i Vanvårdsutredningen. Hon har nu skrivit en bok om ett av sina forskningsprojekt, Fosterbarnens ö. Den handlar om Gålö i Stockholms skärgård. Så här presenteras boken på hemsidan:
"Här skildras historien om ett barnhem vars ledning tog det radikala beslutet att köpa en ö i Stockholms skärgård och tvinga torparna som arrenderade jord på ön att hysa inrättningens barn. Gålö blev ett barnrikt samhälle, under de år som systemet var i bruk kom nästan 1 000 Stockholmsbarn att tillbringa delar av sin uppväxt på Gålö."


Här finns en länk till Stockholmia förlags hemsida där boken presenteras: http://www.stockholmia.stockholm.se/nyheter.php?artikel=216

3 kommentarer:

  1. Göran, detta hade jag ingen aning om, fanns det möjligen flera sådana här "Gålöinrättningar" som undgått oss? Skå Edeby har väl de flesta hört talas om Men Gålö, näe..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kennet, jag tror att Johanna Sköld är den lämpligaste personen att svara på din fråga. Kanske står det något i boken om det. Jag ska i allafall läsa den med intresse. Gålö handar ju om tiden från 1800-tal fram till 1930-talet, vilket kan förklara att det inte är så känt.

      Radera
  2. Det fanns ett liknande system på Östad barnhus utanför Alingsås. Även där placerades barnen hos torpare som bodde på inrättningens ägor. Östadsystemet var verksamt under perioden 1794-1945 och Gålösystemet 1860-1939. Jag skriver inte så mycket om Östadsystemet i Gålöboken, men det kommer en mer utförlig beskrivning av detta i en kommande publikation.
    //Johanna Sköld

    SvaraRadera