söndag 19 januari 2014

Snart fem år sedan Australiens premiärminister bad de vanvårdade om ursäkt

2009 bad den Australiens premiärminister Kevin Rudd de numera vuxna kvinnor och män som vanvårdades i institutioner och fosterhem om ursäkt. Han höll ett tal som jag anser vara ett av de absolut bästa tal jag lyssnat till. Talet och ceremonin blev också en förebild för planeringen av den svenska upprättelseceremonin som hölls i Stockholms stadshus i november 2011. Riksdagens talman Per Westerberg höll då ett mycket gripande tal där det svenska samhället bad om ursäkt för övergrepp och försummelse.

Men det fanns en stor och uppmärksammad, skillnad mellan Australien och Sverige. Regeringens främste representant, statsministern Fredrik Reinfeldt, bemödade sig inte ens om att närvara. I och för sig konsekvent, eftersom han från början var emot att de som i samhällsvården hade utsatts för övergrepp och försummelse skulle få en ursäkt.

Kevin Rudds tal kan stå som förebild för hur en nation på ett värdigt sätt ber sina medborgare om ursäkt. Det hålls av en premiärminister som tar ansvar för hela landet och även dess mörka historia.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar