lördag 23 mars 2013

Nu har ersättningsnämnden fattat de första besluten


Ersättningsnämnden har nu fått in drygt 2 200 ansökningar. Nu har de första besluten fattats. Vid nämndens första sammanträde avgjordes 16 ärenden. I 15 fall beslutade nämnden att bevilja ersättning till de sökande. En person fick avslag på ansökan på grund av att den gällde tiden efter 1980.

Jag tycker att det är hoppfullt att en så stor andel av de sökandena beviljats ersättning. Att nämnden inte kan bevilja ansökningar som gäller tiden efter 1980 var väntat men beklagligt. Jag har i olika sammanhang utvecklat min kritik mot tidsgränsen och tänker inte orda mer om det just nu.

Ersättningsnämnden meddelade detta i ett pressmeddelande som går att läsa i sin helhet här: http://www.ersattningsnamnden.se/forsta-besluten-om-ersattning-till-personer-som-utsatts-overgrepp-mellan-1920-och-1980


6 kommentarer:

 1. Tack vare att vi blev så bra bemötta i vanvårdsutredningen och den process som detta startade har det överhuvudtaget varit möjligt att uttrycka i ord på ett begripligt sätt. Ni har möjliggjort för att överhuvudtaget ansöka om ersättningen till ersättningsnämnden genom att ge stöd och erkännande. Er utredning är ovärderlig i sammanhanget...

  SvaraRadera
 2. Tack "anonym" för kommentaren. Jag ska vidarebefordra den till mina medarbetare i utredningen.

  SvaraRadera
 3. Ibland har jag fått frågor om vart man kan få tag i filmen "Stulen barndom". Den sändes av SVT i programmet "Dokument inifrån" 2005. Thomas Kanger hade gjort filmen som var den första i en triologi om barnhemsbarn. Jag kommer att skriva till SVT för att få reda på hur man kan ta del av filmen och återkommer så fort jag fått ett svar.

  SvaraRadera
 4. Hej igen Göran. det finns en bra artikel i Jusek under rubrik
  "vanvårdade barn får sina pengar"
  hoppas du har tid att titta på den och eventuellt lägga ut den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset om JUSEKtidningen. Jag har lagt ut en länk till den i en särskild bloggartikel. Numera har jag mindre tid att hinna skanna av artiklar på nätet. Min tid används bland annat till att fotografera och dessutom har jag engagerats i ett konsultbolag. Så jag tar tacksamt emot tips om vad som händer.

   Radera
 5. Jag minns dig, du intervjuade mig och jag minns att jag även där inte riktigt vågade berätta allt. Man är så skadad av livet att ingen kan förstå. Tack Göran för att ni var så empatiska, jag minns att det trots allt kändes bättre efter intervjun för att jag fick berätta för någon. Väntan är svår på besked om man blir kallad eller om man får ersättning. Det känns viktigt med ett avslut och ett erkännande för någonstans inom mig inbillar jag mig att det kan bli ett avslut på några känslor. Skammen och skulden har sitt eget liv tyvärr, inte ens förnuft och logik kan råda där. Får jag avslag vet jag inte vad som kommer ske inom mig, då kanske det är jag som har fel bild på verkligheten och vilka normer som är acceptabla. Men återigen, tack för ditt och din medarbetares bemötande.

  SvaraRadera