torsdag 17 januari 2013

Barns åsikter om mobbning - nytt uppdrag till Barnombudsmannen

Regeringen beslutade i dag att Barnombudsmannen ska inhämta barns och ungas åsikter och erfarenheter av kränkande behandling och trakasserier. Avsikten är att uppdraget ska ge ytterligare kunskap om hur arbetet mot mobbning kan förstärkas utifrån barnens egna perspektiv. Regeringen skriver i sitt pressmeddelande att några av fjolårets sista skoldagar blev tumultartade.
Någon spred rykten om elever på sociala nätverk. Kom med kränkande omdömen och direkta påhopp. Utanför Plusgymnasiet i Göteborg samlades hundratals elever i ett upplopp som krävde polisens insats. Denna händelse fick rejäl uppmärksamhet och en händelseutveckling som vi inte är vana vid. Men själva företeelsen - mobbningen - är ett återkommande och tyvärr alltför vanligt problem. Och ändå ställer vi oss fortfarande frågorna: Varför? Vad är det som driver ett barn att mobba ett annat? Hur upplever den som mobbas situationen. Och vad kan skolpersonal, föräldrar och andra göra? Dessa frågor ska nu ställas. Direkt till barn. Både till de som mobbar och till de som mobbats.
Sedan flera år har regeringen gett Barnombudsmannen i uppdrag att genomföra lyssnarsamtal med barn i olika situationer. Det har till exempel handlat om ensamkommande flyktingbarn, barn som varit utsatta för sexuella övergrepp och barn som varit placerade, för att bara nämna tre exempel. Regeringen anser att metoden varit framgångsrik och att beslutsfattarna fått ny kunskap utifrån barns och ungdomars perspektiv. Syftet med uppdraget till Barnombudsmannen är att på ett metodiskt sätt undersöka och sammanställa barn och ungas åsikter och erfarenheter av mobbning liksom vilket stöd de har fått. Avsikten är att uppdraget ska ge ytterligare kunskap om hur arbetet mot mobbning kan förstärkas utifrån barnens egna perspektiv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar