onsdag 26 juni 2013

Vanvården, 1980-årsgränsen och medverkan i Almedalen

Under senare tid har jag varit sparsam med texter om social utsatthet, övergrepp och försummelse i den sociala barnavården. Jag har hållit några föredrag om erfarenheterna från Vanvårdsutredningen och vad som kan göras för att hindra en upprepning, men mesta tiden har ägnats åt sportfoto och några andra uppdrag. Efter flera års tungt utredningsarbete blev det ett sätt att delta i mer "normala" aktiviteter och bearbeta upplevelserna från tiden i helvetets förgård.

Men när Samhällets styvbarn ringde om medverkan i Almedalen kunde jag inte säga nej. Den organisationen var först ut med berättelserna om övergrepp och försummelse mot omhändertagna barn. När senare Thomas Kangers dokumentär sändes i SVT hösten 2005 fick utvecklingen fart. Det ledde till Vanvårdsutredningen, Upprättelseutredningen, en historisk offentlig upprättelseceremoni i Stockholms stadshus och sist men inte minst beslutet om ekonomisk ersättning till dem som utsatts för "övergrepp eller försummelse av allvarlig art".

I förberedelsen inför Almedalen föll mina ögon på ordföranden i Samhällets styvbarn Benny Jakobssons blogg. Han redovisar en ambitiös granskning av Ersättningsnämndens första 226 beslut. Den bygger på avidentifierade beslut som organisationen fått ut från nämnden. För alla som vill veta mer om Ersättningsnämndens arbete rekommenderas en läsning av artikeln. Här är länken: http://styvbarn.se/Benny/?p=260

Här finns en länkar till aktiviteterna i Almedalen: http://www.almedalsveckan.info/event/user-view/13681?redir=%23eidx_0 och http://www.almedalsveckan.info/event/user-view/13699?redir=%23eidx_171 kommentar:

  1. Tack Göran Johansson för ännu ett intressant föredrag utifrån Vanvårdsutredningen. Samtidigt med debatten om upprättelse till vanvårdade inom sociala barnavården pågår i Almedalen seminarier där sprickan mellan lagstiftningen som enligt SOL skall ge utsatta för våld i nära relationer rättsäkerhet och praktiken. Kanske har barns rättsosäkerhet då de utsätts för våld i nära relationer och vuxnas maktlöshet att hävda sin rätt enligt gällande lag något att lära av varandra? I båda fallen handlar det om nära relationer, kanske isolering och en maktrelation där offret är beroende av "gärningsmannen". I båda fallen handlar det också om att det finns lagrum till skydd och stöd för offren som om de verkställs skulle ge offren upprättelse och hjälp att bearbeta och gå vidare.

    Vanvårdsutredningens kompetens och betydelse för alla oss som blivit intervjuade har gett oss förutsättningar och verktyg att fortsätta mot försoning, upprättelse och erkännande. Vilken väg vi väljer och med vilka vi väljer att vandra är personliga beslut utifrån individuella behov och kanske kommer Morgan Johanssons attityd till vanvårdade åter börja blomma efter nästa val?

    SvaraRadera