Nu är det klart när ceremonin för upprättelse och ursäkt till dem som utsatts för vanvård under dygnsvård i den sociala barnavården ska hållas. Så här lyder pressmeddelandet från socialdepartementet:
En särskild upprättelseceremoni för personer som under sin barndom utsatts för övergrepp eller försummelse i social dygnsvård kommer att äga rum måndagen den 21 november i Stockholms stadshus. Det officiella upprättelsetalet framförs av riksdagens talman Per Westerberg i närvaro av H.M. Drottningen, representanter för regeringen, riksdagens partier samt Sveriges Kommuner och Landsting.
Ceremonin arrangeras för att ge upprättelse åt personer som utsatts för övergrepp eller försummelse när de varit omhändertagna av samhället under sin barndom. Utredningen om vanvård i den sociala barnavården har genom cirka 850 intervjuer visat att många barn och unga tvingats genomleva en barndom präglad av kränkningar, hot och övergrepp.
En officiell upprättelseceremoni som innehåller ett erkännande av att samhället brustit i sitt ansvar och en ursäkt å hela samhällets vägnar till alla som drabbats utgör en viktig del av upprättelseprocessen. Det finns även ett tydligt önskemål bland dem som varit i kontakt med Vanvårdsutredningen och Upprättelseutredningen om en sådan ceremoni.
Ceremonin hålls måndagen den 21 november klockan 13.00-14.00 i Blå hallen i Stockholms stadshus. För att markera den breda uppslutningen bakom ursäkten kommer det officiella upprättelsetalet hållas av riksdagens talman Per Westerberg i närvaro av H.M. Drottningen, representanter för regeringen, riksdagens partier och Sveriges Kommuner och Landsting. Även representanter för kommuner, landsting, myndigheter och organisationer kommer att bjudas in. Efter den officiella ceremonin erbjuds lättare förtäring i Gyllene salen fram till klockan 15.00.
Regeringen bjuder in personer som medverkat i Vanvårdsutredningen och personer som under sin barndom varit utsatta för övergrepp eller försummelse i social dygnsvård men inte deltagit i utredningen.
Anmälan till ceremonin kan endast göras per telefon på nummer 020-123 100 senast den 4 november. På detta nummer besvaras också praktiska frågor om ceremonin. Ceremonin kommer även att direktsändas i Sveriges television.
Medierepresentanter behöver särskild ackreditering för att kunna bevaka upprättelseceremonin. Särskild fotopool gäller. Sista dag för ansökan om ackreditering är torsdagen den 10 november. Ansökan om ackreditering sker till Socialdepartementet.
Kontakt:
Göran Holmström
Politiskt sakkunnig
08-405 43 09
Det är tydligen fullsatt, varför alla som utsatts för övergrepp och vanvård inte kommer att kunna beredas plats. Däribland undertecknad. Vilket innebär enm fortsättning! Skamligt!
SvaraRaderaDe som planerade ceremonin ville välja en lokal som ansågs värdig för en så allvarlig fråga som samhällets ursäkt till dem som vanvårdats i social barnavård. Det finns bara några få lokaler i Stockholm som fyller kraven. Den största är Stadshuset och Blå hallen.
SvaraRaderaFör alla som inte kommer med, runtom i landet, sänds också ceremonin direkt i SVT. Alla oavsett var man tillbringar ceremonin har också möjlighet att få den skriftliga ursäkten om man ringer på det angivna telefonnumret.