måndag 20 september 2010

En kommentar dagen efter valet

Jag brukar läsa vad Nisha Beshara skriver på Dagens Arena med stor behållning. I dag klipper jag detta ur hennes valkommentar:

"Men det har inte bara hänt något i politiken, utan i hela samhället. Tidigare kunde Socialdemokraterna vinna förtroende hos de väljare som direkt och ekonomiskt gynnades av partiets politik, men även hos de som kände solidaritet med tanken att andra än de själva måste ha drägliga villkor och att politik handlar om mer än att dela ut pengar. I vår tid råder i stället en borgerlig hegemoni, livsstilen har förändrats och vi är alla marinerade i den. Egenintresset har tagit över allmänintresset.

Jakten på större boende, häftigare kök och nyare badrum är det som göder och göds av högerpolitik. Värderingarna om ett sammanhållet samhälle där alla har det bra lever än – omsorg om miljön, om att våra barns förskolor ska ha alla resurser de behöver, om att vi ska få den vård vi behöver och att detta ska finansieras gemensamt. Men den omedelbara kopplingen till hur detta ska uppnås och upprätthållas med hjälp av politiska val är inte längre glasklar.

Därför är skattefrågan en stendöd politisk fråga i nästa val. Inget parti kommer att kunna prata om högre skatter och samtidigt behålla sina väljare eller vinna nya. Tvåtredjedelssamhället är här – ett samhälle där de välbärgade och friska får det allt bättre, medan den tredjedel som är sjuk och/eller fattig får det tuffare."

Hela artikeln finns här: http://dagensarena.se/ledare/hogervinden-blaser-pa-och-forstarks/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar