onsdag 2 mars 2011

Att äventyra säkerheten för barn

I dag läste jag en skrämmande artikel i Göteborgsposten. Familjehemsplacerade barn i en stadsdel hade inte fått besök på tre år. Ledningen skyller på resursbrist. Jag har inte kollat upp Göteborgs kommuns budget, men det borde vara en omslutning på flera tiotals miljarder kr per år. Är begreppet prioritering okänt för ledning och politiker?

Det är den här typen av kommunal nonchalans och slapphet som har möjliggjort de övergrepp som snart niohundra före detta fosterbarn berättat om i den utredning jag leder. Det har funnits lagar och föreskrifter genom decennier om att kommunerna ska följa upp och besöka sina placerade barn. Flera utredningar har tidigare visat att kommunerna inte har följt reglerna och inte heller gör det i dag. Det är därför jag slutat tro på lagar som inte följs av kraftfulla sanktioner. Det måste bli kännbart för dem som äventyrar samhällsvårdade barns säkerhet.

Här finns länken till artikeln i Göteborgs posten: http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.563305-familjehemsbarn-glomdes-bort